Over schrijven

Teksten over SCHRIJVEN en het WOORD.


Schrijvend geven woorden mijn gedachten en gevoelens vorm, nieuwsgierig en verwonderend. Het publiceren van de woorden maakt de verbinding van binnen naar buiten, een tulp komt uit zijn bol en laat zich zien.

Harrie Bielders


Mijn creatieve uitingsvorm is schrijven. Schrijven is mijn anker, mijn manier om dingen uit te diepen.

Iets voert me mee, een genereuze kracht. Ik ben het beslist niet zelf.

Ik weet dat mijn overtuiging geen enkel rationeel bestaansrecht heeft, maar ik voel gewoon altijd dat het idee even graag uitgewerkt wil worden als dat ik het wil uitwerken.

Elizabeth Gilbert


Je creatieve werk is niet je kind; je bent eerder zijn kind.

Alles wat ik ooit heb geschreven heeft me laten groeien. Elke project heeft me op een andere manier volwassen doen worden. Juist door wat ik heb gemaakt en wat dat van mij heeft gemaakt ben ik vandaag de dag wie ik ben. Mijn creativiteit heeft me met zorg grootgebracht en me volwassen gemaakt.

Elezabeth Gilbert, Big Magic, pag. 216


Wat is een gedachte waard als ze de taal niet bereikt, behalve dat ze je meehelpt te zijn wie je bent. Schrijven versterkt het weten wie je bent.

Robert Anker, uit gedicht ‘De tweede man’.


Niet zo maar te leven, zonder vervoering, zonder liefde, zonder woorden.

Huub Oosterhuis


Respect voor het woord is het eerste gebod in de discipline waardoor een mens kan groeien tot rijpheid – intellectueel, emotioneel en moreel.

Respect voor het woord – te gebruiken met de grootste voorzichtigheid en in een onwrikbare innerlijke waarheidsliefde – is ook voor de samenleving en voor het menselijke geslacht een voorwaarde voor verder groei.

New York 1955, Dag Hammerskjöld, Merkstenen, pag. 86


Je mag denken wat je wil, maar je moet denken over wat je wil zeggen.

Bert Houtbekkers


De mens leerde het woord,

het woord leert de mens.

Plaquette bibliotheek Valkenburg


Ik weet pas wat ik denk als ik erover schrijf.

Joan Didion


Ilse:

Mijn droom is laat gekomen. Of moet ik zeggen: ik heb pas laat gemerkt dat ik in ballingschap leefde. Dat ik eigenlijk niet wilde lesgeven, maar schrijven. Dat ik genoeg heb van leerlingen, die ik best graag iets zou willen leren als ze iets van me zouden willen leren, maar die niets van mij willen, en van wie altijd ík iets moet willen. Nee, ik wil mijn ballingschap verlaten en terugkeren naar mijn heimat. Ik wil kunnen leven met de personages en de verhalen die ik bedenk. Ik wil goed schrijven, maar als mijn talent net goed genoeg is voor een flutromannetje, kan het ook niets schelen. Ik wil voor het raam zitten met uitzicht over de vlakte en schrijven, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, en de ene kat ligt op mijn werktafel en de ander aan mijn voeten.

Bernhard Schlink, Het eerste weekend, pag. 127-128


Schrijven en denken vallen voor mij samen en ik ervaar dat bij tijd en wijle als een groot geluk.

Nina Weijers, schrijfster, Human zomer 2016, pag. 13


Schrijven is voor mij voornamelijk een nieuwsgierig zoeken, een bewustwordingsproces van de drie lagen van de werkelijkheid: de feiten, het kijken naar hoe de feiten zich aan elkaar rijgen en het filosoferen over diepere betekenissen ervan. Feiten zijn op zich niet interessant, ze worden interessant als ze vanuit het verleden, het heden en naar de toekomst een levensinhoud krijgen, als ze hun zin of onzin ontsluieren, laten zien.

Harrie Bielders


Waarom kan schrijven zo helend zijn?

Je komt erdoor tot rust en het heeft een reinigende functie omdat je je uit en iets buiten jezelf plaatst. Dan kun je er kritisch naar kijken en bepalen of wat er staat ook is wat je voelt en denkt. Dat zal nooit hetzelfde zijn, want de taal is een ander systeem dan ons innerlijk. Wat die taal wel kan doen is analyseren en structureren. Als je schrijft, stap je al het ware in de  trein van de taal en laat je je daardoor leiden. De taal nodigt je uit tot de volgende stap.

Schrijven geeft me houvast en diepgang. Als ik in de war ben of voel dat er zaken moeten worden verwerkt, dan kruip ik achter mijn computer. Kerkvader Augustinus schreef in de vierde eeuw al: ‘Keer naar binnen, daar vind je de waarheid.’ Dat kun je schrijvend doen.

Mirjam Windrich, Happinez 5-2016, pag. 31 (Boek Mindful Analysis).


Woorden geven vorm aan onze gedachten en onze gevoelens. Zij geven gedachten gewicht en maken ze daarmee aards. Blijvend. Woorden boetseren emoties en wijsheden. Ze kunnen zowel oorlogen als de liefde verklaren. Ze kunnen mensen maken en breken, barricades opwerpen of juist muren afbreken. Woorden zijn de fijnere instrumenten van onze ziel en ieder mens is de dirigent van zijn eigen composities.

Hans Peter Roel, Ki pag. 159.


Met een beetje geluk laat een boek je anders naar de wereld kijken.

Adriaan van Dis


Ik wil begrijpen, verklaren, omdat ik anders zo weinig zin van het leven zie. Mensen kunnen dankzij hun talige en creatieve vermogens betekenis scheppen en verhalen vertellen die zin bieden en betekenis, waaraan we ons kunnen vasthouden, of troost ontlenen. Het is troostend om iets verwoord te zien wat je zelf al langere tijd vermoedde, maar waarvoor je de woorden niet kon vinden. Dat is voor mij een soort van thuiskomen. Een soort omhelzing.

Joke Hermsen, Happinez 3-2018.