Boeken

Boeken en andere uitgaven.


Serie 'Vensters':

1.   Boek 'Mijn onze vader'.

2.   Boek 'Zeven vragen over het leven'.

3.   Boek 'Reiken naar de hemel'.

4.   Boek 'Voorbij het materiële  denken'.

5.   Boek 'Een trap van steen en wolken'.

6.   Boek 'Wat ik dacht'.

7.   Boek 'Wat ik zag'. 

8.   Boek 'Dromen van een nieuwe manier van wonen'.

9.   Boek 'Van alles en nog wat'.

10. Boek 'Het verhaal van de olifant'.


Serie 'Stilte- en reflectiemomenten':

1.   Briefmapje 'Overpeinzingen: Columns en teksten'. Zie ook 'Columns' in hoofdmenu.

2.   Mapje en boekje 'Gedachten, Audius 1'.

3.   Mapje en boekje 'Gedachten, Audius 2'.

4.   Boekje 'Teksten die me raakten'.

5.   Boekje 'Beelden en overpeinzingen'. 


Serie 'Verhalen':

1.   Boekje 'Ik vertrok'. Zie ook onder 'Verhalen' in hoofdmenu.

2.   Boekje 'Over kleuren'. Zie ook onder 'Verhalen' in hoofdmenu.

3.   Boekje 'Emancipatie'. Zie ook onder 'Verhalen' in hoofdmenu.

4.   Boekje 'Van het vissen- naar het watermantijdperk en

      de betekenis van crisissen'. Zie ook onder 'Verhalen' in hoofdmenu.

5.   Boekje 'Wat we gebroken hebben, repareren met Goud.

      Wat te doen in een midlifecrisis? Zie ook onder 'Verhalen' in hoofdmenu.


Serie 'Reiken naar een mooie wereld':

1.   Mapje met 10 boekenleggers 'Dromen van een betere wereld'.

2.   20 wenskaarten 'Dromen van een betere wereld'.

3.   12 wenskaarten met de 12 sterrenbeelden en hun betekenis.

4.   2 wenskaarten met 'Sterrenbeelden' en 'Planetentypen'.

5.   Verjaardagskalender met indeling van de 12 sterrenbeelden.

6.   Boekje 'Beelden uit steen': fotoverslag van 3 beeldhouwsymposia.


Hieronder vind je alleen een korte beschrijving van de boeken 1 t/m 6 en 8  van de serie 'Vensters' waarvan je de teksten kunt lezen op deze website. 


Bijzonderheden over alle andere uitgaven vind je onder 'Winkel' in het hoofdmenu.

1.

Mijn onze vader.


Recensies.


'Behoedzaam loopt een zoon door het leven van zijn vader. Hij legt stijgerplanken uit over het gat in beider levens: 25 jaar afstand tussen zijn vader en hem. Een karwei waarmee hij recht doet aan zijn vader, zichzelf en hun relatie. Wat te doen met een gat in ons leven?'

Fetsje Kingma


'Een intiem en met veel gevoel geschreven verhaal, dat op meerdere momenten ontroert. Een geschiedenis van twee botsende karakters, die na vele jaren en met veel inspanning uiteindelijk hun tegenstellingen weten te overbruggen. Een document humain pur sang!.'

Leo Bielders


Voorwoord


'Mensen die geschiedenis schrijven, zijn het nooit met elkaar eens, en toch is het echt gebeurd. Over één ding dat maar één keer is gebeurd vertellen ze wel honderd verschillende verhalen. Ze schrijven er boeken over. De mensen die erbij waren zagen niet allemaal hetzelfde. Zelfs met de televisie weet je niet echt wat er is gebeurd, en zelfs wanneer je erbij bent, zie je het niet goed, of je ziet niet alles, of je ziet alleeen wat je kan of wil zien ................'


Dialoque avec mon jardinier / Gesprekken met mijn tuinman, Henri Cueco, Rotterdam, Donker 2006, pag. 87


Champlin-Frankrijk 2008

© Harrie Bielders 


Aantal pagina's: 64.


Het boek kun je lezen op deze website, maar als je het liever leest met het boek in je handen, kun je het ook bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Prijs inclusief verzendkosten: 12,50 euro.

2.

Zeven vragen over het leven.


Voorwoord.


18 december 2012 ben ik aan mijn zeventigste levensjaar begonnen. Alle illusies over ‘nog niet oud’ zijn nu definitief voorbij, alsook de tijd van de overgang van werken naar niet werken. Ik heb het gevoel een bepaalde fase afgesloten te hebben en me te gaan richten op een andere, een totaal andere. Het is een periode van stilstaan en van achterom én vooruit kijken. Wat was dat allemaal en wat zal er zijn?

Gedreven door een voortdurende nieuwsgierigheid naar hoe het leven in elkaar steekt, zoek ik rond mijn 70ste naar antwoorden op 7 belangrijke levensvragen.


De 7 vragen en antwoorden zijn vastgelegd in 7 hoofdstukken, die op deze website zijn te vinden onder de submenus van Boeken/Zevenverhalen over het leven.

Het boek 'Zeven vragen over het leven' werd in november 2013 uitgegeven ter gelegenheid van mijn 70ste verjaardag.


Inhoud.


1. Waarom ben ik hier?

2. Wat en wie bepaalt mijn leven?

3. Wie en wat ben ik eigenlijk?

4. Ligt er een bepaald stappenplan aan mijn leven ten grondslag?

5. Hoe kom ik in contact met mijn diepste wensen en dromen?

6. Wat is liefde eigenlijk?

7. Wat is er na dit leven?

   

Champlin-Frankrijk 2013

© Harrie Bielders


Aantal pagina's: 80.


De teksten van dit boek kun je lezen op deze website, maar als je ze liever leest met het boek in je handen, kun je het boek ook bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Prijs inclusief verzendkosten: 12,50 euro.

3.

Reiken naar de hemel.

Zeven verhalen over het leven.


Recensies.


'Tijdens je leven kom je regelmatig voor keuzes te staan. Hoe neem je zo’n wissel en wat wil je ermee bereiken? Harrie Bielders beschrijft met veel inlevingsvermogen hoe hij zijn leven steeds opnieuw richting heeft gegeven. Aan zijn inzichten kunnen velen zich spiegelen!

Daarnaast geeft hij aan hoe hij in de loop der jaren zijn weg heeft weten te vinden in de vele veranderingen die zich in onze samenleving voordoen.

Kortom: een boek waarin op een inzichtelijke manier veel facetten van het leven aan bod komen en dat een niet alledaags licht doet schijnen op de wereld waarin wij leven. Een verademing in een tijd waarin veel niet meer lijkt op wat het geweest is.'

Leo Bielders


*

'Het getuigt van moed om je zo kwetsbaar te tonen. De levensthema’s zijn herkenbaar.'

Resi Hanssen


Voorwoord.


Richting geven aan ons leven, onze diepste dromen verwezenlijken, vraagt dat we inzicht hebben in waarvoor we hier zijn, in wat we willen en hoe we dat kunnen realiseren, vraagt inzicht in wie we zijn, hoe we handelen en in hoe de wereld om ons heen in elkaar steekt en vraagt te leren van alles wat we doen en tegenkomen door te reflecteren, in de hoop, via wellicht kronkelende paden en paadjes die soms stijl en soms vlak zijn, de top te bereiken die we willen en dus hebben te beklimmen en dan te kunnen genieten van het uitzicht dat voldoening en geluk schenkt, ons even verheft boven de aarde en ons dichter bij de hemel brengt, daar waar we vandaan komen en weer naar toe gaan en waarnaar we reiken.


Zeven verhalen over het leven.

Reflecties over gisteren, vandaag en morgen, op weg naar …


Inhoud.


0. Voorwoord.   

1. Babyboomer in de jaren zestig.

2. Een terugblik op 15 jaren Frankrijk.

3. Gepensioneerd en wat dan? 

4. Mijn monnik. 

5. Dao: de weg.

6. Van inzicht naar uitzicht.

7. Veranderen, hoezo?


Valkenburg oktober 2016

© Harrie Bielders


Aantal pagina's: 126.


Het boek kost 15 euro inclusief verzendkosten. Je kunt het bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres.


De verhalen in dit boek kun je ook vinden onder 'Verhalen' in het hoofdmenu.

4.

Voorbij het materiële denken.

Een kleine filosofie over het leven.


Voorwoord.


Ik kwam rond mijn 20ste in aanraking met Filosofie op het Filosoficum in Velaines in België. Ook al koos ik na 2 jaar voor bouwkunde, architectuur en facility management, denken over hoe het leven in elkaar zit, waar we vandaan komen en waar we naar toegaan, denken over hoe we optimaal tot bloei kunnen komen, bleef een vast onderdeel van mijn bezigheden en vormde de grondslag voor mijn werk als architect, docent en consultant: gebouwen en steden vormgeven en managementfilosofieën ontwikkelen met als uitgangspunt het scheppen van optimale omstandigheden voor onze persoonlijke groei en ontwikkeling tot vrije, bewuste en liefdevolle mensen, want dat is naar mijn mening de essentie en het doel van het leven.

Rond mijn 70ste ging ik op zoek naar antwoorden op zeven belangrijke levensvragen en schreef ik het boek ‘Zeven vragen over het leven’. Nu, na bijna 75 jaar geleefd te mogen hebben, probeer ik woorden te vinden voor het feit dat ik me niet thuis voel in een wereld waar alles wat niet aanwijsbaar en bewijsbaar als niet waar wordt verklaard en waarin vragen over de zin van geboorte, leven en dood uit de weg worden gegaan. De uitkomsten van deze zoektocht heb ik vastgelegd in dit boekje, in een kleine filosofie over het leven, of in de taal van mijn filosofiejaren: Un petit mémoire de mes pensées.


Valkenburg december 2018

© Harrie Bielders


Aantal pagina's: 38.


De tekst van dit boek kun je lezen op deze website, maar als je ze liever leest met het boek in je handen, kun je het boek ook bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Prijs inclusief verzendkosten: 12,50 euro.

5.

Een trap van steen en wolken.

De levensloop van de mens.


Voorwoord.


Het doel van het leven, van het op weg zijn door de jaren, is volgens mij om te groeien en ons te ontwikkelen tot vrije, bewuste en liefdevolle mensen. Net zoals een bloem- en bladknop zich in het voorjaar op een wonderbaarlijke wijze ontvouwen, willen wij van nature onze lichamelijke en geestelijke capaciteiten ontwikkelen en tot bloei laten komen. Waarom voelen we ons zo voldaan als we een diploma hebben gehaald, iets konden wat we eerst niet konden, na een moeizame klim de top van de berg bereikt hebben, de baan hebben gekregen die we echt wilden en waarvoor we hard hebben gewerkt?!

Baby’s oefenen onbewust al hun spieren en bewe-gingen om na enige tijd te kunnen lopen. Het is ontroerend om te zien hoe ze waggelend, lachend en met de armen hoog in de lucht hun eerste zelfstandige stapje zetten. En ook al vallen ze vele malen, iedere keer staan ze weer op en proberen op nieuw, vol vertrouwen en plezier in het leven.


We zijn op weg, jij, ik. En ook al staan we soms letterlijk of figuurlijk stil, de tijd voert ons mee door de dagen, weken, maanden en jaren, door de jaargetijden, de verschillende levensfasen en de specifieke tijd waarin we leven, waarin we mensen, situaties en gebeurtenissen tegenkomen die we vaak niet zelf bepalen maar die gewoon op onze weg komen en die ons uitdagen, waardoor we kunnen groeien en ons ontwikkelen.

Deels zijn we vrij in wat we doen en de wijze waarop we ons leven leiden, deels hebben we, of we het willen of niet, gewoon de algemene levensprocessen te doorlopen, zoals die van de groei van kind naar volwassene en die van het ouder worden.


Elke levensfase geeft voor onze groei en ontwikkeling een groot aantal mogelijkheden en heeft niet alleen zijn eigen opgaven maar minstens evenveel gaven. Het leven brengt ons stap voor stap verder en is als een trap van steen en wolken, met moeilijke perioden die ons uitdagen en perioden van voldoening die ons moed geven om iedere keer weer verder te gaan.

In dit boekje probeer ik de grote lijnen van het verloop van deze levenstrap te schilderen met al zijn steile en vlakke stukken, met alle bochten en uitzichten, en het perspectief waar deze trap naar toe leidt.


Inhoud.


1. Voorwoord. 

2. Wat en wie bepaalt mijn leven.

3. Ons rugzakje.

4. Ligt er een bepaald stappenplan aan mijn leven ten grondslag.

5. Overzichten van de verschillende levensfasen.

6. De tijd waarin we leven.

7. Levenssferen en- trappen.

8. Literatuur.

9. Van dezelfde auteur.


Valkenburg zomer 2019

© Harrie Bielders


Aantal  pagina's: 92.


De tekst van dit boek kun je lezen op deze website, maar als je ze liever leest met het boek in je handen, kun je het boek ook bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Prijs inclusief verzendkosten: 15,00 euro.

6.

Wat ik dacht.

20 Columns 2015-2020.


Voorwoord.


Schrijven is voor mij voornamelijk een nieuwsgierig zoeken, een bewustwordingsproces van wat ik denk en voel. Mijn gedachten en gevoelens zijn vluchtig en daarom probeer ik ze te vangen, ze te ordenen in de structuur van een tekst. Het ordenen vraagt tevens om mijn gedachten te toetsen en eventueel aan te vullen of te veranderen op basis van de gedachten van anderen. Het is een zoeken naar wat voor mij waarde heeft.

 

Het schrijven begon toen ik op mijn twaalfde naar het Klein Seminarie ging en het schrijven van brieven de enige manier was om met thuis in contact te blijven. Tijdens mijn studie filosofie ontdekte ik dat ik het schrijven van werkstukken erg boeiend vond omdat alles wat ik las daarin een samenhangende structuur kreeg en ik mijn gedachten erin kon vormgeven. Het plezier in schrijven leidde onder andere tot het schrijven van een vijftal boeken over het vak facility management dat ik jarenlang doceerde.

 

Na mijn pensionering in 2004 kreeg ik alle tijd en ruimte om te schrijven over meer persoonlijke zaken en mijn gedachten en gevoelens over het verleden en heden te ordenen in tekst en kwamen er boeken en boekjes met verhalen, columns en gedachten die ik vanaf 2008 uitgaf en vanaf eind 2015 publiceerde op mijn website harriebielders.nl.

 

Ter gelegenheid van 5 jaar harriebielders.nl dit boekje met 20 columns die voor mij weergeven en samenvatten wat ik zoal dacht, zoekend naar wat de wereld een beetje mooier zou kunnen maken.


Valkenburg 2020.

© Harrie Bielders


Aantal pagina's: 103.


Het boek 'Wat ik dacht' kost 12,50 euro inclusief verzendkosten. Je kunt het bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres.


De columns in dit boek kun je ook lezen op deze website onder 'Columns' in het hoofdmenu.

8.

Dromen van een nieuwe manier van wonen.


Voorwoord.

 

Het hebben van een huis, ergens wonen, is een primaire levensbehoeften en is daardoor een uitermate belangrijk onderdeel van ons leven.

Enerzijds overschatten we vaak het belang van ons huis en haar omgeving, anderzijds onderschatten we het.

Ons huis en haar omgeving maken ons niet gelukkig, maar datgene wat ons bezighoudt, wat we doen en als zinvol wordt ervaren, datgene wat ons leven inhoud geeft.

Maar ons huis en haar omgeving is wel het decor waarin ons dagelijks leven zich afspeelt en als dat decor onze dagelijkse activiteiten optimaal mogelijk maakt, bepaalt dat mede ons geluks- én thuisgevoel.

Ons huis en alles erin en eromheen zijn uitermate belangrijke voorwaarden voor het goed laten functioneren van ons dagelijks leven, zoals een gebouw, haar ligging, haar installaties, diensten en voorzieningen uitermate belangrijke voorwaarden zijn voor het goed functioneren van bijvoorbeeld een ziekenhuis, een kantoor, fabriek, hotel, bejaardentehuis of een winkel.

En als we kijken naar wat we allemaal doen in ons huis en de omgeving, levert dat een hele lijst van activiteiten op. We slapen, koken en eten, douchen, luieren, ontspannen, kijken tv, tuinieren, klussen, bergen spullen op, gaan naar school, ons werk en naar winkels, gaan recreëren, ontvangen en ontmoeten mensen, enzovoort, enzovoort. En al deze activiteiten stellen specifieke eisen aan de woning en haar omgeving.

 

Maar zowel het wonen en de daarmee samenhangende voorzieningen als de activiteiten die voortvloeien uit onze alsmaar groeiende consumptiehonger slokken steeds meer grondoppervlak op. De landbouw, veeteelt, industrie, kantoor- en winkelcentra, het auto- en vliegverkeer, transport, de distributiecentra en recreatievoorzieningen breiden alsmaar uit en slorpen steeds meer natuur, grondstoffen en energie op en veroorzaken lucht-, water- en bodemverontreiniging waardoor de huidige levensbedreigende milieu-, klimaat- en grondstoffenproblemen zijn ontstaan.

 

Daarnaast wordt het wonen al jaren bedreigd door het toenemende auto- en luchtverkeer dat lawaai en luchtverontreiniging veroorzaakt met alle welzijns- en gezondheidsklachten van dien. Verder worden steden steeds drukker door studerende, werkende, winkelende en vertierzoekende mensen en geteisterd door horden toeristen van over heel de wereld, waardoor het verblijfs- en woongenot afneemt en de behoefte groeit om te recreëren in de natuur buiten de stad die daardoor overbelast raakt.

Dit alles vraagt om een herbezinning op de manier waarop we het wonen, werken en recreëren in het verleden hebben georganiseerd en ingericht.

 

In dit boekje wordt gezocht naar een nieuwe manier van wonen die niet alleen onze woon- en leefactiviteiten optimaal mogelijk maakt maar tevens een bijdrage levert aan de hierboven geschilderde problemen.


Inhoud.

 

Voorwoord.                                                             

 

1.    Land-stad.                                                       

1.1  De problemen.                                                   

1.1. De revalidatie.                                                    

1.2  Schaalverkleining en diversiteit.                          

1.3  Ontkoppeling.                                                   

1.4  Overgangen.                                                     

1.5  Overgangsgebieden tussen land en stad.            

                                              

2.    Stad. 

2.1  De problemen.                                                    

2.2  Het verkeer.                                                        

2.3  Verscheidenheid en integratie.                            

2.4. Grote dichtheid.                                                

2.5  Openbaar vervoer i.p.v. het autosysteem.                       

 

3.    Stad-woning. 

3.1  De problemen.                                                    

3.2  De noodzaak van goede verblijfsmogelijkheden.  

3.3  Privéruimte en privacy.                                       

3.4  Overgangsgebieden tussen openbaar en privé.    

3.5  Verbinding met de natuur en de stadsrand.          

3.6  Modellen.                                                          

3.7  Tot slot.                                                             

 

Valkenburg zomer 2020

© Harrie Bielders


Aantal  pagina's: 86.


De tekst van dit boek kun je lezen op deze website, maar als je ze liever leest met het boek in je handen, kun je het boek ook bestellen via harriebielders@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Prijs inclusief verzendkosten: 15,00 euro.